štvrtok 6. decembra 2012

LIMA – mesto plné kontrastov

Už niekoľko dní spoznávame toto rušné mesto. Pri prechádzkach dlhými uličkami objavujeme stále niečo neznáme, nové… Jedna ulica vás prekvapí typickou rozmanitosťou, zmätkom, špinou, chudobou. Ďalšia ulica vás v tiahne do dávnej minulosti – prenádherné majestátne historické budovy, vydláždené chodníky to všetko ešte z čias rozkvitajúcej kolonizácie. No a do tretice narazíte na moderný svet. Nájdete tu ulice preplnené zaujímavými exotickými reštauráciami, značkovými obchodmi, drahými hotelmi a barmi. To všetko v centre mesta. Všade je veľmi rušno. Proste sa to tu hemží ľuďmi a zo všetkých strán šialene trúbia autá. V meste je veľká kriminalita a večer je to tu celkom dosť nebezpečné. Preto je tu plno policajtov.

Včera sme sa s našim veselým kamarátom kňazom Rafaelom vybrali na prvú prechádzku mestom. Rozhodli sme sa, že nebudeme brať fotoaparát, aby sme oň hneď na začiatku neprišli. Napriek tomu, že nemáme žiadne fotografie, videli sme toho pomerne dosť. Boli sme vo veľkom obchodnom dome Real Plaza, videli sme historické centrum – Plaza San Martin, Plaza de Armas de Lima, kde sa nachádza nádherná katedrála Catedral de Lima. Na tomto námestí sa konala veľká fiesta, ktorú usporiadali peruánski policajti na počesť 24. výročia polície v Peru. V Lime sa nachádza veľa krásnych historických kostolov.
     5878722-Centro_De_Lima_Lima  56304256us8
Dnes, na sviatok sv. Mikuláša (San Nicolás), sme sa opäť vybrali na malú prechádzku. Tentokrát sme boli iba dvaja a zobrali sme so sebou aj foťák :)
DSC_0110  DSC_0113
Obľúbený spôsob dopravy v meste je mikrobusmi, ktoré majú svojho šoféra i nadháňača zákazníkov, ktorý počas jazdy bez držania stoji vo dverách a kričí na chodcov, aby si k ním nastúpili.
DSC_0114
inžinieri majú radosť
DSC_0127
náš cocinero (kuchár) Jesus. Bude nám smutno za jeho fantastickou kuchyňou
 Lima je veľmi veľké mesto a to čo sme doteraz videli je máličko. Zajtra už letíme ďalej do Cusca a tam nás už bude čakať padre Cayetano, ktorý nás potom zoberie do Lares. Bude to poriadne prevýšenie – viac než 3km. Tak sme zvedaví ako to zvládneme.
 
DSC_0079   DSC_0104DSC_0073

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára